Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gołąbki po mołdawsku

 

Składniki:

  • 1 kg mięsa wieprzowego (łopatka)
  • 25 dkg ryżu
  • 2 marchewki
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki śmietany
  • oliwa z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 główka kapusty
  • bulion drobiowy
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Kapustę blanszować, rozebrać główkę na pojedyncze liście. Ryż ugotować na pół miękko w dużej ilości wody, odcedzić. Umyte mięso pokroić w drobną kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć miąższ, pokroić w kostkę. Marchew i cebulę obrać, pokroić w kostkę. Mięso, marchew, cebulę udusić na oliwie pod koniec dodając pomidory. Wszystkie składniki wymieszać z ugotowanym ryżem, przyprawić. Na liśc kapusty nakładać przygotowany farsz, zawinąć. Ułożyć w odpowiednim naczyniu, podlać bulionem drobiowym i dusić do miękkości w piekarniku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *