Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gołąbki inaczej

Składniki:

  • 70 dag mięsa mielonego
  • około 80 dag białej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka ryżu
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 2 jaja
  • 2-3 kostki rosołowe
  • przecier pomidorowy
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Produkty Kamis:

  • przyprawa do mięsa mielonego Kamis

Sposób przyrządzenia:
Do mięsa dodajemy startą na drobnej tarce i odciśnięta kapustę, surowy ryż, kasze mannę, jajka, drobno posiekaną cebule, zmiażdżony czosnek, przyprawę. Wszystko wyrabiany, formujemy nieduże, podłużne kotlety, smażymy je na oleju, na dużym ogniu, aż będą bardzo rumiane z obu stron, układamy je w naczyniu żaroodpornym. Kostki rosołowe rozpuszczamy w takiej ilości wody, aby po zalaniu kotletów były one przykryte. Wstawiamy przykryte naczynie do piekarnika i pieczemy około 50-60 min w 170 stopni. Zlać sos do rondla. Sosu będzie raczej mało, należy dolać sporo wody, tak aby po wlaniu sosu z powrotem do naczynia przykrył on kotlety. Zagotować sos, dodać przecier i doprawić do smaku, mąki rozrobić zimną wodą i wlać do sosu, zagotować. Zalewamy nim kotlety i wstawiamy na chwilkę do piekarnika.
Przepis nadesłany na konkurs Kamis. Autor: Aneta 26

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *