Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gofry przepisu Edyty

Gofry na deser? Czemu nie. Wypróbuj przepis Edyty na znakomite ciasto na gofry. Przepis zawiera: jajka, mąkę, mleko oraz wodę gazowaną. 
 

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 i 1/2  szkl mąki pszennej
  • 1/4 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szkl mleka
  • 1 szkl wody gazowanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4  szkl oleju
  • cukier puder do posypania
 

Sposób wykonania:

  1. Do żółtek dodo dać cukier i cukier waniliowy.
    Razem utrzeć na puszystą masę.
    Wówczas nie przerywając ucierania wlewać stopniowo mleko oraz wodę gazowaną.
    Gdy składniki się połączą wsypywać partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
    Wlać jeszcze olej.
    Całość dokładnie wymieszać na gładkie, jednolite ciasto.
    Na sam koniec dodać białka ubite na sztywną pianę.
    Delikatnie połączyć, aby piana nie osiadła.
    Z gotowego ciasta smażyć gofry w rozgrzanej gofrownicy.
    Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
    Można podawać również np. z lodami. 
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *