Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gofry Michaliny

Znakomity przepis na gofry. Musisz go wypróbować. Gofry Michaliny. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: mąki pszennej, jajek, masła oraz mleka. 
 

Składniki:

  • 225 g mąki pszennej 
  • 2 jajka 
  • 1/2 szkl roztopionego masła
  • 270 g mleka
  • 1 ½  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • cukier puder do posypania
 

Sposób wykonania:

  1. Do miski wlać mleko.
    Dodać roztopione masło oraz żółtka.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Następnie wsypać przesianą mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia.
    Dodać cukier waniliowy i cukier puder.
    Dokładnie wymieszać na gładkie, jednolite ciasto.
    Wówczas dodać białka ubite na sztywną pianę.
    Delikatnie połączyć, aby piana nie opadła.
    Z powstałego cista smażyć gofry w rozgrzanej gofrownicy.
    Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *