Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gofry i truskawki

Znakomity pomysł na deser. Czyli przepis na chrupiące gofry podane z truskawkami. Aby je wykonać będziesz potrzebować: truskawek, mleka, jajek i mąki. 
 
 

Składniki:

  • 1 szkl truskawek 
  • 1,5 szkl mleka
  • 2 szkl mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka 
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 szkl oleju
  • 1 szkl wody 
 

Sposób wykonania:

  1. Do miski wlać mleko oraz wodę
    Dodać do niego żółtka, cukier, olej oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
    Całość dokładnie wymieszać na gładkie, jednolite ciasto.
    Uważając, aby nie powstały grudki z mąki.
    Następnie białka ubić ze szczypta soli na puszystą masę.
    Dodać ja do ciasta.
    Delikatnie połączyć, aby piana nie osiadła.
    Z gotowego ciasta smażyć gofry w rozgrzanej gofrownicy.
    Następnie część truskawek zmiksować, a część pokroić na mniejsze kawałki i podawać je razem z goframi.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *