Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gofry czekoladowe Doroty

Mix kolorów i smaków. Pyszności na deser, które poleca pychotka.pl. Tym razem przepis na gofry czekoladowe Doroty. Aby je wykonać potrzebujesz: mleka, mąki, gorzkiej czekolady, masła i białek. 
 

Składniki:

  • 2 ½  szkl mąki
  • 1 ½ szkl mleka
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady 
  • 2 ½  szkl cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 kostki masła
  • 6 białek
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

  1. Mąkę przesiać razem z solą i proszkiem do pieczenia.
    Dodać do niej cukier i wymieszać.
    Natomiast do rondelka wrzucić masło oraz czekoladę połamaną na mniejsze kawałki.
    Podgrzewać na małym ogniu aż składniki się rozpuszczą i połączą ze sobą. 
    Wówczas zdjąć rondelek z ognia i odstawić do ostygnięcia.
    Gdy ostygnie dodać mąkę z dodatkami.
    Na sam koniec dodać białka ubite na sztywną pianę.
    Delikatnie połączyć, aby piana nie osiadła.
    Z powstałego cista smażyć gofry w rozgrzanej gofrownicy.
    Podawać z czekoladowymi lodami, polane sosem. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *