Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gicz (pręga) cielęca pieczona z kurkami.

Składniki:

  • 1 kg giczy cielęcej,
  • 80 g smalcu,
  • ¼ kg grzybów kurek 
  • 30 g mąki,
  • 1 szklanka śmietany,
  • pęczek naci pietruszki,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • sól, czarny pieprz zmielony do smaku.

Sposób przyrządzenia:
Gicz umyć, posolić, dusić w małej ilości wody pod przykryciem. Z półmiękkiej giczy obrać usunąć kości, włożyć do brytfanny lub naczynie żaroodpornego, obłożyć pociętymi grzybami, oprószyć solą i pieprzem, zmielonym kminkiem, dodać smalec i upiec na rumiano. Ułożyć na półmisku wraz z grzybami. Przyrządzić zasmażkę ze smalcu, śmietany i mąki, podląc szklanką rosołu (może być z kostki), gotować tak długo, aż sos zgęstnieje, polać nim gicz oraz grzyby.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *