Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gęś pieczona z kaszą i pieczarkami

Składniki:

    • udka z gęsi
    • 20 dkg kaszy perłowej
    • 25 dkg pieczarek
    • 2 cebule
    • rosół proporcjonalnie do kaszy
    • 1 łyżka masła
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Udka gęsi obgotować przez 10 minut w rosole, wyjąć, osuszyć. W żaroodpornym naczyniu rozpuścić masło, nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni, piec mięso polewając masłem. Pieczarki oczyścić, grubo pokroić i pod koniec pieczenia dołożyć do mięsa. W międzyczasie ugotować kaszę „na sypko” w rosole. Wyjąć mięso z piekarnika, przełożyć na talerz, do naczynia żaroodpornego wyłożyć kaszę, wymieszać z powstałym podczas pieczenia tłuszczem, położyć na wierzch mięso i pieczarki i przez kilka minut zapiekać. Wyłożyć na półmisek, ozdobić zieleniną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *