Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gęś pieczona z jabłkiem i rodzynkami

Składniki:

  • 1 gęś
  • 1 kg jabłek
  • ½ kg cebuli
  • 10 dag rodzynków
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczką cząbru
  • 1 łyżeczką majeranku
  • 3 łyżki tłuszczu
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na bok aby namokły.
W między czasie oczyszczoną gęś natrzeć solą, pieprzem oraz majerankiem i skropić sokiem z cytryny.
Następnie obrać jabłka i pokroić je w cząstki, usuwając gniazda nasienne pi czym skropić je resztą soku z cytryny.
Jabłka włożyć do wnętrza gęsi, dodając jeszcze cząber.
Gęś zaszyć i ułożyć w brytfannie wysmarowanej tłuszczem.
Obłożyć ją cebulą pokrojoną na cząstki oraz resztą jabłek, które nie zmieściły się go gęsi.
Posypać całość rodzynkami i piec w rozgrzanym piekarniku.
Najpierw w dużej temperaturze aby powstała chrupiąca skórka a potem przykręcić temperaturę aby mięso spokojnie doszło.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *