Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gęś pieczona po dworsku

Składniki:


  • 1 duża gęś (około 5 kg)
  • 1 kg ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
  • 2 średnie cebule pokrojone w ósemki
  • 5 kwaśnych jabłek obranych pokrojonych w ósemki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki masła
  • rozmaryn
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 230 stopni c. Ziemniaki obgotować przez około 8 minut. Na patelni rozgrzać masło, obsmażyć na nim cebulę i 2 jabłka. Ziemniaki odcedzić dodać rozmaryn, z połową obsmażonej cebulę i jabłek, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Umytą i osuszoną tuszkę gęsi natrzeć solą i pieprzem, napełnić ziemniakami z dodatkami i zaszyć lub spiąć szpikulcami. Tak przygotowaną gęś ułożyć na blasze do pieczenia i piec przez 30 minut, odlać wytopiony tłuszcz. Zredukować temperaturę do 180 stopni. Piec do momentu aż po głębokim nakłuciu uda i piersi gęsi wypływający płyn będzie klarowny. Pod koniec pieczenia obłożyć gęś resztą jabłek, dopiec przez 30 minut. Cały czas podczas pieczenia należy gęś polewać powstającym sosem. Pozostałe z obsmażenia jabłka i cebulę włożyć do rondla, dodać resztę masła i cukier, zalać niepełna szklanką wody i gotować przez 10 minut, przyprawić solą i pieprzem, zagęścić mąką ziemniaczaną rozprowadzoną kilkoma łyżkami zimnej wody. Gęś wyjąc z piekarnika, ułożyć na półmisku obłożyć farszem i polać przygotowanym sosem.
Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez mariola

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *