Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gęś pieczona, faszerowana szynką

Składniki:

  • 1 młoda gęś
  • 50 dkg dobrej, pokrojonej w paski szynki
  • 1 pokrojona w kostkę cebula
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz, mielony kminek do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Tuszkę dokładnie umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami i odstawić na kilka godzin do lodówki. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać cebulę, smażyć 3 minuty mieszając, dodać koncentrat i smażyć jeszcze 2 minuty, schłodzić. W misce wymieszać cebule z pomidorami, szynkę, majonez. Tak przygotowanym farszem napełnić tuszkę gęsi, dokładnie zaszyć. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku polewając wytwarzającym się tłuszczem aż mięso zmięknie. Podawać z ulubionymi dodatkami.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *