Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gęś klasycznie

Dziadek mawiał, że gąska ma 4,5 kg poniżej same kości… powyżej sam tłuszcz… kupujmy gęsi w przedziale 4,5-5,0 kg !!!
Przepis:
1.dzielimy na 4 części
2.grzbiecik i podroby sobie darujemy i robimy na nich krupnik polski-przepis zupy
3.natrzeć solą, pieprzem, majerankiem-obficie
4.lodówka – min. 4 godz. 5.ułożyć w gęsiarce ale jeszcze lepiej wychłodzić w tzw. garnku rzymskim.
6.pakujemy do nagrzanego do temperatury 220 st piekarnika
7.zaczyna się podpiekać i puści tłuszcz po ok. 30 min- zraszamy piwem (wodą) przykrywamy
8.pieczemy jeszcze 1,5 godz. jeden raz odkrywając i polewając sosem z dna naczynia 9.nastepnie odkrywamy na 15 min dla uzyskania chrupiącej skorki
10.podajemy z kasza gryczaną prażoną na gęsim smalcu oraz surówką z czerwonej kapusty


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *