Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gęś duszona z warzywami

Składniki:

  • ½ gęsi
  • 2 dag mąki
  • 3 dag smalcu
  • 80 dag warzyw: marchew, por, pietruszka, seler, cebula, fasolka szparagowa
  • 4 dag masła
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Gęś podzielić na porcje, które oprószyć mąką, solą oraz pieprzem i przełożyć do garnka.
    Podsmażyć a potem podlać odrobiną wody i trzymać na małym ogniu do miękkości.
    W między czasie pietruszkę, marchew oraz seler zetrzeć na tarce, fasolkę pokroić na kawałki, cebulę w kostkę a pora w paseczki.
    Wrzucić warzywa na rozgrzane masło i lekko poddusić a pod koniec duszenia gęsi wrzucić je do garnka.
    Dusić jeszcze trochę aż wszystkie składniki będą miękkie.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *