Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Frykas z królika


Składniki:

    • 1 młody królik
    • mąka pszenna
    • oliwa i masło do smażenia
    • 1 szklanka bulionu drobiowego
    • 1 szklanka śmietany
    • sok z 1 cytryny
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Królika umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Przód odłożyć do gotowania. Pozostałe mięso przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 1 godzinę. W rondlu rozgrzać masło z oliwą, każdą porcję królika oprószyć mąką i obrumienić, podlać bulionem drobiowym i dusić aż mięso będzie miękkie. Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny, dodać do mięsa, dusić jeszcze kilka minut, skorygować smak solą i pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *