Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Frittata z makaronem penne

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ kg makaronu penne
  • 1 szkl. rukli
  • 3 szalotki
  • 5 podłużnych pomidorów
  • 4 cebule dymki
  • 10 jajek
  • ½ szkl. pełnotłustego mleka
  • 20 dag kaziowego sera
  • pieprz

    Sposób wykonania:
    Makron ugotować al. dente  wg. przepisu na opakowaniu.
    W między czasie obrane ziemniaki przekroić wzdłuż a szalotki i dymkę posiekać.
    Następnie jajka ubić po czym dodać mleko i dokładnie wymieszać.
    Blachę do pieczenia posmarować oliwą, ułożyć na niej makaron, rukolę, szalotki, ziemniaki a na koniec ser.
    Całość zalać jajeczną masą i oprószyć pieprzem.
    Wstawić do piekarnika pod przykryciem rozgrzanego do 175 stopni i piec ok. 20 minut.
    Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec kolejne 10 minut.
    Przed podaniem posypać dymką.

    Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Marzena

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *