Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Francuski przekładaniec

Składniki:

  • 250 g ciasta francuskiego
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka bułki tartej

Nadzienie:

  • 500 ml mleka
  • 120 ml słodkiej śmietanki lub śmietany kremowej
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 żółtka
  • 125 g cukru
  • 2 łyżki mąki
  • ewentualnie 1 łyżka wódki lub olejek rumowy


Sposób przyrządzenia:
Ciasto wałkujemy na grubość ok. 3 mm. Układamy je na wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blasze. Wkładamy na 20 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, białą masę, dodajemy mąkę, mieszając. Całość zagotowujemy i odstawiamy. Po ostudzeniu dodajemy śmietanę, ewentualnie alkohol oraz olejek i schładzamy w lodówce. Upieczone ciasto kroimy na cztery paski, z których każdy dzielimy na trzy równe części. Płaty ciasta przekładamy nadzieniem w taki sposób, że otrzymujemy trzy warstwy ciasta i dwie warstwy nadzienia. Ciastka dekorujemy cukrem pudrem. Francuski przekładaniec najlepiej smakuje z kawą. Smacznego!!!

 

Składniki:

  • 250 g ciasta francuskiego
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka bułki tartej

Nadzienie:

  • 500 ml mleka
  • 120 ml słodkiej śmietanki lub śmietany kremowej
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 żółtka
  • 125 g cukru
  • 2 łyżki mąki
  • ewentualnie 1 łyżka wódki lub olejek rumowy


Sposób przyrządzenia:
Ciasto wałkujemy na grubość ok. 3 mm. Układamy je na wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blasze. Wkładamy na 20 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, białą masę, dodajemy mąkę, mieszając. Całość zagotowujemy i odstawiamy. Po ostudzeniu dodajemy śmietanę, ewentualnie alkohol oraz olejek i schładzamy w lodówce. Upieczone ciasto kroimy na cztery paski, z których każdy dzielimy na trzy równe części. Płaty ciasta przekładamy nadzieniem w taki sposób, że otrzymujemy trzy warstwy ciasta i dwie warstwy nadzienia. Ciastka dekorujemy cukrem pudrem. Francuski przekładaniec najlepiej smakuje z kawą. Smacznego!!!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *