Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Francja – kraj i wina.

Na przełomie tysiącleci francuscy winiarze znaleźli się w dość kłopotliwej sytuacji. W ciągu trzech ostatnich dekad XX wieku przeciętna konsumpcja wina we Francji spadła o połowę (przy tym średni wiek ludzi pijących wino codziennie wzrósł z trzydziestu do pięćdziesięciu lat), a eksport również nikogo nie zachwyca (np. w Wielkiej Brytanii udział sprzedaży win francuskich spadł w tym samym okresie czasu z 50 do 26%).
Znaczny spadek eksportu Francja zawdzięcza takim producentom jak Australia, RPA, Chile, Argentyna czy Nowa Zelandia, którzy w tym samym okresie zanotowali rekordowe wzrosty eksportu.
Kluczem do sławy win francuskich są magiczne słowa Appellation Contrôlée (AC), które w XX wieku stały się standardem określającym wina jakościowe. Jednak u progu nowego tysiąclecia Francja stała się więźniem własnych uwarunkowań prawnych.
Aby winu można było przyznać prawo do używania określonej Appellation Contrôlée, musi one spełniać szereg warunków, jak określony rodzaj gron, sposób ich zbierania, sposób obsadzania winnic, określona zawartość alkoholu, określone informacje na etykiecie.
O ile z jednej strony prawo wyznacza standardy jakościowe, to z drugiej wiąże ono ręce winiarzom, ponieważ znacznie ogranicza ich swobodę w zakresie metod uprawy i winifikacji win.

Domaine La Croix Belle Les Calades
Skład: Syrah, Mourvedre, Merlot, Cabernet Sauvignon.
Pochodzenie: Côtes de Thongue – Langwedocja.
Długa maceracja i tradycyjna fermentacja są zalążkiem wina które dojrzewa przez rok w dębowych beczkach. Oferuje głęboki czerwony kolor, aromaty czarnych owoców, wanilii i drewna. Jego bogata suknia wzbogacona jest ładnie zintegrowanymi taninami, które na przestrzeni czasu pozwolą rozwinąć intensywny bukiet.
Podawać w temperaturze 18°C do wołowiny i serów z Auvergne.
Bogate, długo dojrzewało w beczce. Soczyste, długie i pięknie zrównoważone.

Domaine La Croix Belle Caringole Rouge
Skład: Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah.
Pochodzenie: Côtes de Thongue – Langwedocja.
Ciekawa mieszanka której nie spotkamy w kategorii win z apelacją. Wino oferuje głęboki czerwonym kolor z rubinowymi refleksami, aromaty czerwonych owoców, w ustach go pełno a jego smak pozostaje bardzo długo.
Doskonale nadaje się do wszelkich dań mięsnych i drobiu w ciemnych sosach oraz potraw z grila. Podawać w temperaturze 18°C.

Domaine la Croix Belle Merlot
Skład: 100% Merlot.
Pochodzenie: Côtes de Thongue – Langwedocja.
Wino poddano długiej maceracji i tradycyjnej fermentacji po której dojrzewało 6 miesięcy w kadzi. Charakteryzuje się głębokim czerwonym kolorem i intensywnymi aromatami dojrzałych czerwonych owoców. W ustach zdradza solidną strukturę, dobrą koncentrację, wyśmienitą krągłość i długość.
Będzie doskonałym dodatkiem do czerwonych mięs i makaronów.
Podawać w temperaturze 16°C.

Domaine la Croix Belle Cabernet Sauvignon
Skład: 100% Cabernet Sauvignon.
Pochodzenie: Côtes de Thongue – Langwedocja.
Po długiej maceracji i tradycyjnej winifikacji część wina dojrzewała w kadzi a część w beczkach dębowych przez 6 miesięcy. Zaowocowało to winem o głębokim kolorze i intensywnym aromacie dojrzałych czerwonych owoców i przypraw. Dobra struktura i równowaga pozwoli temu winu dobrze dojrzewać jeszcze przez kilka lat.
Wspaniale poradzi sobie w towarzystwie krwistych czerwonych mięs.
Podawać w temperaturze 18°C.

Chateau Haut Guillon Rouge
Skład: 85% Merlot Noir,
15% Cabernet Sauvignon.
Pochodzenie: AOC Bordeaux.
Jak na dobre Bordeaux przystało, Merlot zapewnia winu krągłość i gotowość do picia, podczas gdy Cabernet dodaje mu wigoru, kwasowości i wsparcie tanin.
Dobrze towarzyszy daniom z drobiu w ciemnych sosach i potrawom z czerwonych mięs.
Podawać w temperaturze 18°C.

Chateau Haut Guillon Blanc
Skład: 75% Semillion,
25% Sauvignon Blanc.
Pochodzenie: AOC Bordeaux.
Typowe białe Bordeaux z charakterem. Jasny żółty kolor z zielonymi refleksami, aromaty białych owoców i dobra długość.
Nadaje się do ryb, drobiu w jasnych sosach i owoców morza.
Podawać w temperaturze 8-10°C.

Chateau Lamarche
Skład: 85% Merlot Noir,
15% Cabernet Sauvignon.
Pochodzenie: AOC Bordeaux Superieur.
Winnica położona jest u stóp wzgórza Canon (apelacja Fronsac) i oddaje winu dużo charakteru typowego dla wyższej klasy wina. Zarówno w ustach jak i na nosie odnajdziemy mocny wpływ tutejszego "terroir" który przejawia się elementami skóry i dymu.
Wzbogaci dania z krwistych mięs i dziczyzny.
Podawać w temperaturze 18°C.

Chateau Lamarche Lutet
Skład: 75% Merlot Noir,
25% Cabernet Sauvignon.
Pochodzenie: AOC Côtes de Bourg.
Wersja wytworzona ze starych krzewów. Wino bardziej skoncentrowane i aromatyczne, warte kilku lat leżakowania.
Podawać do prostych dań z wołowiny.

Chateau Peychaud
Skład: 75% Merlot Noir,
25% Cabernet Sauvignon.
Pochodzenie: AOC Côtes de Bourg.
W niewielkiej jak na warunki Bordeaux, bo zaledwie kilkunastohektarowej winnicy powstaje jedno z lepszych win Côtes de Bourg. Głęboki czerwony kolor z rubinowymi refleksami jest wstępem do bogatych aromatów czerwonych owoców. W ustach zdradza wspaniałą strukturę, odpowiednie wsparcie dojrzałych tanin i doskonałą długość. Co ciekawe – wino jest już gotowe do picia.
Pasuje do dań z delikatnych czerwonych mięs.
Podawać w temperaturze 18°C.

Chateau Charron Blanc
Skład: Semillon, Sauvignon.
Pochodzenie: AOC Premieres Côtes de Blaye.
Głęboki kolor wpadający w złoto wprowadza w aromaty z nutami minerałów i owoców. W ustach pełne i dobrze zrównoważone.
Podawać do ryb, owoców morza i drobiu.

Chateau Charron
Skład: 90% Merlot Noir,
10% Cabernet Sauvignon.
Pochodzenie: AOC Premieres Côtes de Blaye.
Wino jest pełne koloru i wigoru, dobra budowa ciała i wspaniałe aromaty czerwonych i leśnych owoców powodują iż jest uważane za jedno z najlepszych win Côtes de Blaye.
Podawać do krwistych czerwonych mięs, dań z grila i dziczyzny.

Chateau Charron Les Gruppes
Skład: 90% Merlot Noir,
10% Cabernet Sauvignon.
Pochodzenie: AOC Premieres Côtes de Blaye.
Pochodzi z wyselekcjonowanych parceli ze starych krzewów winorośli. Po dojrzewaniu przez 18 miesięcy (6 w nowych dębowych beczkach) jest butelkowane w posiadłości. Oferuje aromaty małych czerwonych owoców, skóry i wanilii, w ustach go pełno – wspaniała struktura, dobrze zintegrowana beczka i doskonała długość. Dużo zyska na dojrzewaniu w butelce przez kolejne 3-6 lat.
Doskonale wzbogaci smak czerwonych mięs, dań z grila i dziczyzny. Otworzyć na godzinę przed podaniem.
Podawać w temperaturze 18°C.

Chateau Beausejour
Skład: 90% Merlot Noir,
10% Cabernet Sauvignon.
Pochodzenie: AOC Montagne Saint Emilion.
Piękny głęboki kolor, złożony delikatny bukiet, w ustach solidna struktura, miły krągły środek i aksamitny koniec.
Podawać do delikatnych czerwonych mięs.

Chateau Beausejour Clos l’Eglise
Skład: 75% Merlot Noir,
25% Cabernet Sauvignon.
Pochodzenie: AOC Montage Saint Emilion.
Krzewy tej starannie wyselekcjonowanej parceli pochodzą w dużej części z 1903 roku. Do tego ręczne zbiory i 12 miesięczne dojrzewanie w dębowych beczkach dają cudowny efekt. Głęboka suknia, bogate aromaty owoców i przypraw doskonale łączą się z akcentami drewna i nutami ziemi by w końcu pozostać w ustach tak długo. Jego struktura i silna osobowość pozwoli mu dojrzewać i rozwijać się przez kolejne 10-15 lat.
Do tego wina warto spróbować prostych potraw z czerwonych mięs i dziczyzny. Otworzyć na godzinę przed podaniem.
Podawać w temperaturze 18°C.

Chateau Tanais-Olivier
Skład: 55% Cabernet Sauvignon,
45% Merlot.
Pochodzenie: Haut Medoc Cru Bourgeois.
Już w aromacie wyczuwamy lewobrzeżną Żyrondę: znajdziemy tu elementy skóry, tytoniu i dębu. W ustach solidnie zbudowane, wyczuwalne przyjemne taniny które zapewnią winu żywotność.

Chateau Vincent Saincrit 1995
Skład: Merlot, Cabernet Sauvignon.
Pochodzenie: AOC Bordeaux.

Piękny przykład dojrzałego Bordeaux z doskonałego rocznika. Kolor wina zaczyna powoli nabierać odcieniu dojrzałości. W aromatach zauważalny wpływ beczki. W ustach miękkie dojrzałe taniny i wspaniała długość.
Podawać do czerwonych mięs.

Chateau Fleur Merigot 1990
Skład: Merlot, Cabernet Sauvignon.
Pochodzenie: Cotes de Bourg.
Klasyczny rocznik ubiegłego wieku, wino w pełni dojrzałe, soczyste i aksamitnie krągłe.

Podawać do prostych dań z wołowiny.

Chateau Fleur Merigot 1996
Skład: Merlot, Cabernet Sauvignon.
Pochodzenie: AOC Cotes de Bourg.
Jeden z kilku najlepszych roczników dekady. Wino już gotowe do picia ale może jeszcze kilka lat dojrzewać.
Podawać do czerwonych mięs i drobiu w ciemnych sosach.

Chateau de la Guimoniere
Skład: Cabernet Franc.
Pochodzenie: AOC Anjou.
Intensywny aromat małych czerwonych owoców. W ustach subtelne i pełne zarazem.
Podawać do mięs na zimno, dziczyzny i regionalnych serów.

Chateau de Fesles Le Jardin
Skład: 70% Grolleau, 30% Gamay.
Pochodzenie: AOC Rosé d’Anjou.
Winnica usytuowana jest na słynnych stokach Bonnezeaux. Wino o kolorze łososiowego różu, oferuje bukiet małych czerwonych owoców (malin, truskawek), delikatna kwasowość na środku podniebienia wspaniale równoważy odrobinę cukru w winie.
Będzie wyśmienitym dodatkiem do przystawek, zimnych mięs i drobiu. Doskonałe na słoneczne upalne wieczory.
Podawać w temperaturze 10-12°C.

Barrel Fermented Chenin Blanc
Skład: Chenin Blanc.
Pochodzenie: AOC Anjou.
Wino ukazuje piękno tego mniej znanego szczepu. W ustach pełne i wytrawne z wyraźnym orzeźwiającym akcentem, który zawdzięcza odpowiedniej kwasowości.
Podawać do ryb w jasnych sosach, gotowanych czy smażonych małży.

Chateau de Fesles Bonnezeaux
Skład: Chenin Blanc.
Pochodzenie: AOC Bonnezeaux.
Bukiet rozpoczyna kompozycja świeżych owoców, przypraw z subtelnym posmakiem drewna.
Podawać jako aperitif, do mięsistych ryb, cudowne połączenie tworzy z serem Roquefort.

Chateau de la Roulerie
Skład: Chenin Blanc.
Pochodzenie: AOC Coteaux du Layon
Bogaty bukiet aromatów kwiatów, jasnych owoców i cytrusów. W ustach bogate, oleiste i trwałe.
Podawać do foie gras, filetu z kaczki i ciastek z ciepłymi owocami.

Moutard Brut
Skład: 100% Pinot Noir.
Pochodzenie: AOC Champagne.
Delikatny i owocowy smak, wspaniała struktura, słowem wszystko czego należy oczekiwać od oryginalnego szampana.
Podawać w temperaturze 6-8°C do skorupiaków, owoców morza. Szampan to również doskonały aperitif.

http://www.wineonline.pl/

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *