Re:wyrabianie ciasta pierogowego w malakserze

Home Forums Przepisy czytelników Szukam przepisu na…. wyrabianie ciasta pierogowego w malakserze Re:wyrabianie ciasta pierogowego w malakserze

Anerite
Participant
Posted on 27 października 2005 at 00:20

Malakser sie nie nadaje do robienia ciasta na pierogi. To sie robi recznie i wcale nie trudno, szybko sie nauczysz. Ja ci podam moj sposob. Wez np. pol kg. maki i troche soli, moze pol plaskiej lyzeczki, wymieszaj, zrob kopczyk na stolnicy, potem wglebienie i do tego wglebienia powoli wlewaj goraca wode rownoczesnie zagarniajac nozem make wokolo od srodka. Woda moze byc ciepla albo b, goraca, ja robie z b. goraca. wode nalezy wlewac powoli, trudno powiedziec ile, ale tak, aby sie zrobila b. gesta papka. Kiedy ostygnie w miedzyczasie, zaczynasz miesic rekami. Ma sie wyrobic miekkie i elastyczne ciasto, jesli za rzadkie, dosypiesz maki, jesli za twarde, dolejesz wody i dalej miesisz. To sie robi na wyczucie, sprobuj. Ciasto przyjmie i wode i make, cokolwiek potem trzeba dodac i trzeba wyrabiac caly czas. Kiedy ciasto gotowe, uksztaltowac kule i nakryc miska, niech odpocznie pol godziny np. Potem odcinasz kawalek i walkujesz na posypanej maka stolnicy i tez nacierasz walek maka zeby ciasto nie przywieralo. Takie ciasto jest elastyczne i da sie b. cienko rozwalkowac, czyli pierogi beda pyszne. Nie dawaj jajka wcale, jajko robi ciasto twardsze, a jesli, to tylko zoltko dla koloru. Bialko utwardza ciasto, dlatego duzo jajek sie daje do robienia makaronu, bo ma byc twarde, odwrotnie jak na pierogi. Nie boj sie proby, bo szybko nabierzesz wprawy, a jak sie od razu nie uda, to co stracisz? Troche maki, jaki to koszt? Mozesz sprobowac tylko 1/4 kg. maki, pierogow bedzie malo, ale sie zorientujesz jak to idzie. Jesli chcesz przepis na nadzienie, to podam, tylko napisz o jakie chodzi. Powodzenia, Anerite.

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email