Re:wielkanocne sniadanie

Home Forums Re:wielkanocne sniadanie

Anerite
Participant
Posted on 25 marca 2005 at 22:36

Prosze bardzo. Tez poprzednio opracowany przepis gdzies mi wcielo, musialam "redagowac" od nowa.

Bulka drozdzowa lekko slodka

1 kg maki, 6 dkg drozdzy, pol l mleka, 20 dkg cukru, 10-15 dkg masla, 5 jajek + jedno do smarowania
dodatki: skorka cytrynowa, sol, wanilia, rodzynki, tluszcz do formy.
Przesiac make do miski i zagrzac, najlepiej w cieplym otwartym piekarniku. Na zaczyn oddzielic mw. 1/4 czesc ogrzanej maki, drozdze rozetrzec z lyzka cukru, dodac letnie mleko (zostawiajac ok. pol szkl. do poplukania naczyn), wymieszac i wlac do oddzielonej maki. Zaczyn nakryc np. recznikiem papierowym i wstawic do lekko cieplego piekarnika (jw) do wyrosniecia. Tymczasem oddzielic zoltka od bialek i utrzec je z cukrem, najlepiej mikserem na gesta pulchna mase. Maslo stopic. Wyszorowana cytryne otrzec ze skorki, wanilie przekroic i wybrac ziarenka. Gdy zaczyn podwoi objetosc – wlac go do miski z maka, do ktorej dodac ok. pol lyzeczki soli, dodac ubite jajka, a naczynia po zaczynie i jajkach wyplukac pozostawionym mlekiem i wlac do miski. Ciasto nalezy wyrabiac bardzo starannie tak, aby weszlo jak najwiecej powietrza. Ubic piane na sztywno i polaczyc z ciastem wyrabiajac, najlepiej robotem, jesli sie ma odpowiedni, albo mezem (!). Kiedy ciasto jest lsniace i ma duzo pecherzykow powietrza (a jeli wyrabiane reka – odstaje od niej) wlewac stopniowo letnie maslo dalej wyrabiajac dodajac jednoczesnie skorke i ziarenka wanilii. Mozna dodac esencje waniliowa zamiast ziarenek. Na koncu dodac rodzynki, kto lubi. Wszystko razem dokladnie wyrobic do wymieszania dodatkow. Obrac brzegi miski z ciasta, miske pokryc sciereczka i wstawic do wyrosniecia jw. Ma podwoic objetosc. Kiedy wyrosnie – wyrobic krotko jeszcze raz i nalozyc do wysmarowanych tluszczem foremek, do polowy wysokosci, przykryc i znow zostawic do wyrosniecia w cieplym miejscu. Piekarnik nagrzac do 180 – 200 C. Kiedy ciasto w foremkach znow sie podwoi – posmarowac powierzchnie rozmaconym jajkiem i piec 40-50 min. Gdyby sie zbyt szybko rumienilo, mozna luzno nakryc metalowa folia. Sprawdzic patyczkiem lub metalowa szpadka, jesli wyjdzie sucha – bulka gotowa. Wyjac z piekarnika, okrazyc brzegi nozem i wylozyc na stolnice opierajac o wyzszy brzeg, zeby rowno stygla. Z tego ciasta mozna robic tez buleczki i rogaliki z roznym nadzieniem.
Przepis na podstawie Kuchni Polskiej 1968 przypadkowo zmodyfikowany przeze mnie i ma rzadsza konsystencje, niz normalnie, dlatego po wyrosnieciu wyrabiac nalezy w misce a nie na stolnicy i potem nakladac do foremek. Mnie wychodza 3 bulki w dlugich foremkach. Bulki te sa wyjatkowo lekkie i puszyste, dlatego zawsze robie wg. mojej "pomylki". Swietne do wedlin. Smacznego, Anerite.

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email