Re:Szpinakowe przepisy

Home Forums Działy Forum Szpinakowe Szpinakowe przepisy Re:Szpinakowe przepisy

Anerite
Participant
Posted on 29 marca 2005 at 23:22

Podaje tu przepis mojej przyjaciolki Elwiry z Frankfurtu, ktora mnie (lata temu) tym poczestowala i bylo takie pyszne, ze nie moglam tego zapomniec. Wczoraj z nia rozmawialam na msg i poprosilam o wskazowki. A wiec:
mw. 1 kg swiezego szpinaku, jedna cebula, troche czosnku, sol, pieprz, niewielka ilosc tluszczu.
Szpinak doskonale oplukac, odciac ogonki, osaczyc na cedzaku, nie kroic. Cebule drobniutko posiekac i zaszklic w rondlu na tluszczu (z maslem bedzie smaczniejsze), na to wrzucic przygotowany szpinak w calosci, dorzucic siekany lub zmiazdzony czosnek, dodac soli i pieprzu do smaku i od razu przykryc pokrywka. Dusic tak na malutkim ogniu pod przykryciem kilkanascie minut, az szpinak zmniejszy swoja objetosc, ale jeszcze bedzie troche jedrny, w tym celu sprawdzac czy juz. Podawac z sadzonymi jajkami. Ona mowi, ze tak samo robi mrozony szpinak, ale ja sadze, ze swiezy lepszy. Bardzo bylo pyszne. Anerite.

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email