Home › Forums › Przepisy czytelników › Szukam przepisu na…. › Roquefort robiony w domu › Re:Roquefort robiony w domu
Nawet jesli sciagniesz kulture z gotowych serow, to brakuje cala reszta. Przepisy sa chyba tajemnica, albo b. trudne do zdobycia, ale nie zastapisz warunkow klimatycznych i lokalowych, ktore sa jednym z najwazniejszych czynnikow warunkujacych jakosc produktu i pewnie inne dla kazdego gatunku. Polozenie geograficzne takze gra wazna role. Robione gdzie indziej, inz oryginalne, nawet zawodowo, beda sie napewno bardzo roznily i to raczej na minus, dlatego produkty markowe maja zastrzezone nazwy, ktore sa prawnie chronione. Czy probowales gorgonzole? Smak niewiele inny i w typie roqueforta, a duzo tansza, b. lubie, swietnie go zastepuje i nie obrywa kieszeni. Kiedys w Polsce robili rockpol (i inne), nedzna namiastke francuskiego sera, na tym przykladzie widac, ze takie proby sa skazane na niepowodzenie. Anerite.