Re:Roquefort robiony w domu

Home Forums Przepisy czytelników Szukam przepisu na…. Roquefort robiony w domu Re:Roquefort robiony w domu

Anerite
Participant
Posted on 16 sierpnia 2005 at 21:09

Nawet jesli sciagniesz kulture z gotowych serow, to brakuje cala reszta. Przepisy sa chyba tajemnica, albo b. trudne do zdobycia, ale nie zastapisz warunkow klimatycznych i lokalowych, ktore sa jednym z najwazniejszych czynnikow warunkujacych jakosc produktu i pewnie inne dla kazdego gatunku. Polozenie geograficzne takze gra wazna role. Robione gdzie indziej, inz oryginalne, nawet zawodowo, beda sie napewno bardzo roznily i to raczej na minus, dlatego produkty markowe maja zastrzezone nazwy, ktore sa prawnie chronione. Czy probowales gorgonzole? Smak niewiele inny i w typie roqueforta, a duzo tansza, b. lubie, swietnie go zastepuje i nie obrywa kieszeni. Kiedys w Polsce robili rockpol (i inne), nedzna namiastke francuskiego sera, na tym przykladzie widac, ze takie proby sa skazane na niepowodzenie. Anerite.

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email