Re:Roquefort robiony w domu

Home Forums Przepisy czytelników Szukam przepisu na…. Roquefort robiony w domu Re:Roquefort robiony w domu

Anerite
Participant
Posted on 18 sierpnia 2005 at 22:16

Nie ma sie co zakladac, bo to pewnik, ze nasz rokpol nigdy w zadnej jaskini nie byl, dlatego nie ma porownania z roquefortem pod zadnym wzgledem, ani jakosc, ani smak ani konsystencja ani rozmieszczenie kultury plesniowej nie maja porownania do oryginalu Byly chyba (a moze i sa) jeszcze inne plesniaki rodzimej produkcji. Wszystko takie namiastki srednio udane. Temperatura i wilgotnosc to jeszczce nie wszystko, warunki klimatyczne oryginalne graja b. duza role i sa nie do podrobienia, dlatego oryginalne produkty maja zastrzezone nazwy. Zastrzezenia te obowiazuja na calym swiecie i kto by sie podszywal – placilby grube konsekwencje. Jesli Niemcy czy Anglicy jedza sery rodzimej produkcji, to napewno po inna nazwa, jak nasz rokpol, a nie oryginalna. Nie dowodzi to jednak, ze te produkty nie roznia sie oryginalom jakoscia i smakiem, ale kazdy moze jesc co chce. Feta owszem moze byc i z krowiego mleka (nie slyszalam zastrzezen), choc z koziego moze byc duzo lepsza i znow kwestia smaku i ceny, takze wybor dystrybutorow. Moim zdaniem powinni sprowadzac oba gatunki, bo i tak podany jest sklad, wiec kazdy sobie kupi co chce, ale mylisz sie kompletnie ze Bulgarzy nie maja dystrybutorow. Feta bulgarska oryginalna jest pyszna i nie widzialam z koziego mleka tylko z owczego – sklad i owieczka na opakowaniu i do dostania na calym swiecie. Produkuja w Bulgarii na zamowienie dystrybutorow "indo-european" (marka), a pakuja Niemcy (firma ZerGut) a potem jest rozprowadzana po swiecie. http://www.zergut.com. Czesto ja kupuje i zeby bylo smieszniej, to w hinduskim sklepie, choc jest w innych tylko tam drozej.
Mimo ze nie znasz angielskiego, mozesz sobie piklikac i zobaczyc, a tu fragmnet ze stronki w oryginale i tlumaczenie specjalnie dla Ciebie:

Bulgarian Feta: The Bulgarian 100% sheep milk Feta is creamy and considered the best of all Feta’s produced. After the fall of Communism, the exports from Bulgaria opened up and a lot of low quality cheese was exported that ruined the quality name associated with Bulgarian cheese. With this new relationship, Indo-European has managed to join with a producer in Bulgaria who also believes in high quality standards, and together we are promoting the high quality cheese under the ZerGut label. The Feta is available in the original 14 kilo tins (31 lbs), along with 2 lb. plastic buckets and 28 oz. easy-open cans. Tlumaczenie:

Bulgarska feta. Bulgarska feta ze 100% owczego mleka jest cremowa i uwazana za najlepsza ze wszyskich produkowanych. Po upadku comunizmu otworzyly sie mozliwosci i duzo wysokiej jakosci bulgarskich serow byly eksportowane, ktore zrujnowaly pojecie jakosci innych wytworcow. Nowe partnerstwo z marka Indo-European przylaczylo bulgarskiego producenta, ktorego wyroby sa wysokiej jakosci i sa rozpowszechniane przez znana z jakosci firme ZerGut. Feta jest w opakowaniach po 14 kg, ale tez w ok. kilogramowych opakowniach plastilowych i latwo otwieranych pudelkach metalowych.
===============================================================================================================
PS. Jest to tlumaczebie luzne, ze wzgledu na inna skladnie jezykowa ale z zachowaniem tresci i sensu. Pozdrawiam, Anerite.
PS. Chcialam zamiescic zdjecie, nie wyszlo, ale mozesz sobie znalezc na stronce.

Post edited by: anerite, at: 2005/08/18 20:17

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email