Re:Roquefort robiony w domu

Home Forums Przepisy czytelników Szukam przepisu na…. Roquefort robiony w domu Re:Roquefort robiony w domu

Anerite
Participant
Posted on 16 sierpnia 2005 at 05:09

Gollum, pytasz o domowy wyrob serow plesniowych. Odpowiem Ci Twoimi slowami (patrz piwo): nie kombinujmy, bo po 1 nie da sie, a nawet jesli cos ktos sprobuje, to bedzie do bani. Do wyrobu tych serow trzeba miec specjalna kulture plesniowa, inna do kazdego gatunku ale i odpowiednie warunki, ktorych nie osiagniesz w domu i nawet majac kulture nie uda sie zrobic. To samo z szynka parmenska i tp. (pozwol, ze odpowiem tu za jednym zamachem).
Dobre sa rozne sery smazone i b. latwe do wykonania w domu, a plesniowce lepiej kupic gotowe. Drogie niestety, zwlaszcza oryginalne, ale tyle rzeczy mozna robic w domu, ze na cos trzeba wydac, jesli sie chce zjesc cos naprawde dobrego. Pytales tez o szynke – parmenska moze byc tylko zawodowo robiona w Parmie. Jest podobna, westfalska robiona w Niemczech i tez musi byc oryginalna. Napewno szynke w tym stylu mozna zrobic w domu, jesli ktos ma doswiadczenie, ale to bedzie wedzona domowa, pewnie dobra, ale nie taka co oryginalna, ktora musi byc robiona w odpowiednich warunkach i klimacie. Polecam stronki: http://www.wedlinydomowe.pl/ i http://kuchnia.o2.pl/forum/ (domowy wyrob wedlin). Znajdziesz tam wszystko i w najlepszym opracowaniu, jakie tylko moze byc. Anerite

Post edited by: anerite, at: 2005/08/16 03:12

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email