Home › Forums › Przepisy czytelników › Szukam przepisu na…. › przetwory z pomidorków koktajlowych › Re:przetwory z pomidorków koktajlowych
Moim zdaniem te przepisy sa na normalne, duze pomidory. Nie wiem, czy sie robi przetwory z koktajlowych pomidorkow, jeszcze nie slyszalam, ale mozesz sobie zrobic 1 sloik na probe. W zasadzie te pomidorki sa tak pyszne, zwlaszcza te lekko slodkawe (jest kilka roznych odmian, ksztaltow i w 2 kolorach), tak, ze najlepiej jesc na surowo, do surowek albo same pomidorki – przekroic na polowki, posypac sola i pieprzem, dodac siekany szczypiorek, mozna dodac posiekane listki bazylii (b.smaczne), albo natke, mozna tez dodac posiekany zabek czosnku, polac dobra oliwa virgin i dobrym octem winnym, albo sokiem z cytryny i jesc z bagietka lub z chlebem z maslem.
Mozesz sprobowac zrobic przecier na zupe czy do sosow, nie trzeba obierac, tylko przetrzec przez sito, skorka zostanie na sicie, ale pomidorki te najczesciej sa o wiele drozsze od zwyklych, szkoda ich na przetwory, chyba ze masz swoje w ogrodku, to mozna jesc sukcesywnie zrywajac, b. dobrze sie trzymaja i na krzaku i zerwane. Swieze mozna tez uzywac do sosow. Anerite.