Re:przetwory z pomidorków koktajlowych

Home Forums Przepisy czytelników Szukam przepisu na…. przetwory z pomidorków koktajlowych Re:przetwory z pomidorków koktajlowych

marek
Participant
Posted on 26 lipca 2005 at 13:59

Sk³adniki:
4 s³oiki po 500 ml:
– 1 kg pomidorów (twardych, o ma³ej ilo¶ci pestek)
– kilka ostrych zielonych papryk (ewentualnie)
– kilka g³ówek czosnku
– 1,5 dag soli
– 1 dag kwasku cytrynowego winiary
– po kilkana¶cie listków laurowych lub ziaren ziela angielskiego
– ³y¿ka cukru
– olej
Wykonanie:
Paprykê umyj. Czosnek obierz i podziel na z±bki. Pomidory umyj i ponak³uwaj je w kilku miejscach wyka³aczk±. Teraz razem z papryk± i czosnkiem u³ó¿ w s³ojach. 3 szklanki wody zagotuj z sol±, kwaskiem cytrynowym, cukrem i zielem angielskim. Zalej ni± pomidory, do ka¿dego s³oika wlej ³y¿eczkê oleju. Pasteryzuj 20 minut.

CHUTNEY POMIDOROWY
1 kg dojrza³ych pomidorów, 50 dag kwa¶nych jab³ek, 25 dag bia³ej cebuli, 6 z±bków czosnku, kawa³ek ¶wie¿ego imbiru, 12 dag rodzynek, 2 ma³e ostre papryczki, ma³y kawa³ek cynamonu, ³y¿ka ziaren gorczycy, 1-2 ³y¿eczki zielonego pieprzu, pó³ ³y¿eczki soli, 30 dag br±zowego cukru, pó³torej szklanki czerwonego octu winnego

Pomidory sparzyæ, przelaæ zimn± wod± i obraæ ze skórki. Pokroiæ w kostkê. Jab³ka obraæ, usun±æ gniazda nasienne i pokroiæ na ósemki. Cebulê obraæ i tak¿e pokroiæ na ósemki. Czosnek i imbir obraæ i posiekaæ. Wszystkie sk³adniki wymieszaæ w rondlu. Wlaæ æwieræ szklanki octu i, mieszaj±c, zagotowaæ. Nastêpnie 60-75 min gotowaæ na ma³ym ogniu, czêsto mieszaj±c i wlewaj±c po trochu resztê octu. Gor±cy chutney przek³adaæ do wyparzonych s³oików i natychmiast je zamykaæ. Przechowywaæ w ch³odnym i ciemnym miejscu. Po otwarciu mo¿na oko³o miesi±ca przechowywaæ w lodówce.

wyszperane w internecie pod has³em "pomidory przetwory"

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email