Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Re:Podlasie

Home Forums Działy Polskie kuchnie regionalne Podlasie Re:Podlasie

#42737
Ewa
Participant

Cymes prosta potrawa , na ktora poderwalam meza 😉 . W oryginale nie powinno sie dodawac wieprzowiny gdyz jest to potrawa zydowska , moja babcia to zmodyfikowala i dodala skwarek z boczku .
Skwarki z boczku lub innego miesa podsmazamy w rondlu z cebulka podlewamy woda i dodajemy pokrojone w kostke ziemniaki i marchewke (na 1 kg ziemniakow ok 4-5 marchewki ) przykrywamy i dusimy przez ok godzine , jak ziemniaki sa ugotowane delikatnie odparowujemy wode i tluczemy na puree . Mase przekladamy do naczynia zaroodpornego i zapiekamy przez ok 30 min w temp ok 200 stopni . Jest to przepis ktory mozna udoskanalac na rozne sposoby co do przypraw hmmm jest to dosc slodka potrawa wiec bez przesady ale ukochana babcia robila to w "slono-pikantnej" wersji z duza iloscia skwarek i majeranku i bylo dobre . Ach jeszcze jedno dla ludzi niecierpliwych zapiekanie mozna zastapic podsmazeniem potrawy .