Re:Podlasie

Home Forums Działy Polskie kuchnie regionalne Podlasie Re:Podlasie

Ewa
Participant
Posted on 25 lutego 2005 at 02:55

No coz moze na pierwszy rzut pojda ciasta . Niestety nie nadaje sie dla ludzi z podwyzszonym cholesterolem , ale jak to moja babcia mowi "dla towarzystwa cygan dal sie powiesic " wiec odrobina nikomu nie powinna szkodzic .Ciacho jest to weselny sekacz . Bodajze najznakomitsza piekarnia sekaczy jest w Suwalkach (w co nie watpie) ale ogolna Podlaska wersja jet dosc dobra.
40 ¶wie¿ych jajek, 1 litr kwa¶nej ¶mietany, 1 kilogram m±ki, 1 kilogram cukru, 0,5 kilograma mas³a, 0,5 kilograma margaryny, 2 cytryny, 4 cukry waniliowe, 4 dowolne zapachy.

T³uszcze nale¿y utrzeæ z cukrem na jednolit± masê i dodaæ same ¿ó³tka. Potem dodaæ m±kê i ¶mietanê – ucieraj±c a¿ powstan± pêcherzyki powietrza. Dodaæ cukry waniliowe, zapachy i sok z cytryn. Wszystko wymieszaæ. Z pozosta³ych bia³ek nale¿y ubiæ pianê w 8 porcjach. Przygotowane ciasto dzieli siê równie¿ na 8 porcji i do ka¿dej stopniowo dodaje ¶wie¿± pianê z 5 bia³ek.
Masê polewa siê powoli i cierpliwie na nat³uszczony i obracaj±cy siê wa³ek. Do tej czynno¶ci wymagana jest specjalna prawie p³aska warz±chewka, tak, aby rzadkie ciasto bez trudu po niej sp³ywa³o.
Pieczenie trwa 3 godziny. Pó¼niej sêkacz musi zesztywnieæ – oko³o 6 godzin i dopiero wówczas mo¿e byæ zdjêty z wa³ka.

Wiem wiem wiem to jest przepis dla profesjonalistow hmmmm ale sprobuje zalatwic dla zwyklych zjadaczy chleba z nieco mniejsza iloscia skladnikow (czas pieczenia niestety dlugi ale za to jaki oplacalny ) . Naprawde jest to ciacho warte sprobowania im starsze tym lepsze z mlekiem lub goraca czekolada ((((Ale marzycielka ze mnie)))

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email