Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Re:Partia nr 9

Home Forums Re:Partia nr 9

#43537
Mateusz
Participant

"Ryba po Polsku"

Sk³adniki:
1 kg ryby
0.5 kg warzyw mieszanych (marchewka, pietruszka, seler, por)
1 cebula
sól, pieprz
listek laurowy
ziele angielskie
5 dag mas³a
2 jajka ugotowane na twardo
2 ³yzki posiekanej zielonej pietruszki

Sposób wykonania"
Rybê oskrobaæ z ³usek, oprawiæ, odkrajaæ p³etwy i g³owê, pokroiæ na dzwonka. Warzywa umyæ, oczy¶ciæ, op³ukaæ, wrzuciæ do rondla z wrz±c± wod±, osoliæ. Gotowaæ przez 20 minut, po czym dodaæ przyprawy. W³o¿yæ rybê, przykryæ, ugotowaæ na wolnym ogniu (oko³o 15 minut). Jajka ugotowane na twardo posiekaæ, mas³o stopiæ, wymieszaæ z posiekan± pietruszk± i jajkami, zagrzaæ.
Ugotowan± rybê wy³o¿yæ na pó³misek, posypaæ je mieszank± jajek z posiekan± zielon± pietruszk±, ozdobiæ listkami pietruszki i cz±stkami cytryny.

Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.