Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Re:Partia nr 9

Home Forums Re:Partia nr 9

#43479
Eugeniusz
Participant

[b]Baba dro¿d¿owa z rodzynkami[/b]

Sk³adniki:
500 g m±ki pszennej
200 gram mas³a lub margaryny
200 g letniej ¶mietanki 30%
130 g cukru
3 jajka
1 paczka suszonych dro¿d¿y
1 paczka cukru waniliowego
kilka kropli aromatu cytrynowego
150 g rodzynek
70 g obranych i zmielonych migda³ów albo p³atków migda³owych, albo migda³ów w kawa³kach
szczypta soli Dro¿d¿e wymieszaæ z ³y¿eczk± cukruwlaæ ciep³± ¶mietankê i zostawiæ pod przykryciem do wyro¶niêcia.

Sposób przyrz±dzenia:
Do miski z m±k± wsypaæ cukier, cukier waniliowy, szczyptê soli, aromat, jajka, rozczyn dro¿d¿owy oraz stopiony i przestudzony t³uszcz. Wyrobiæ mikserem z koñcówkami do zagniatania na najni¿szych obrotach, potem zwiêkszyæ moc. Kulê ciasta odstawiæ pod przykryciem w ciep³ym miejscu a¿ podwoi sw± objêto¶æ. Dodaæ migda³y i rodzynki i wymieszaæ dok³adnie z ciastem. Prze³o¿yæ do wysmarowanej t³uszczem i wysypanej bu³k± tart± formy i poczekaæ a¿ wyra¼nie podro¶nie.
Piec oko³o 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wymiary blachy oko³o 30x15x8 cm.
autor: Smakosz

Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.