Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Re:Partia nr 8

Home Forums Re:Partia nr 8

#43436
Eugeniusz
Participant

[b]Babka pomarañczowa[/b]

Sk³adniki:
3 pomarañcze
25 dag miêkkiego mas³a
25 dag cukru
3 jajka
4 ¿ó³tka
10 dag m±ki pszennej
10 dag m±ki ziemniaczanej
10 dag migda³ów mielonych
mas³o
tarta bu³ka do formy
szklanka cukru pudru

Sposób wykonania:
Pomarañcze sparzyæ, zetrzeæ skórkê, przekroiæ i wycisn±æ sok. Mas³o utrzeæ z cukrem, dodaæ jajka, ¿ó³tka, skórkê i sok z pomarañczy (3 ³y¿ki soku zostawiæ do lukru). Wszystko utrzeæ na puszyst± masê. Wsypaæ m±kê pszenn± wymieszan± z m±k± ziemniaczan± i migda³y, wymieszaæ. Ciasto prze³o¿yæ do posmarowanej mas³em i posypanej tart± bu³k± formy i wstawiæ do nagrzanego piekarnika. Piec 1 godzinê i 15 minut w temperaturze 180°C.
Przygotowaæ lukier: cukier puder utrzeæ z sokiem z pomarañczy. Ciasto polaæ lukrem.

Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.