Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Re:Partia nr 8

Home Forums Re:Partia nr 8

#43414
Eugeniusz
Participant

[b]Ayam goreng jawa – smazony kurczak po jawajsku[/b]

Sk³adniki:
-1 kg kurczaka,
-2 lyzeczki kolendry,
-1 lyzeczka kurkumy,
-1,5 lyzeczki soli,
-8 szalotek,
-1 zabek czosnku,
-1-2 swieze czerwone papryczki chilli,
-1 lyzeczka cytronelli,
-375 ml mleka kokosowego,
-1 lyzeczba brazowego cukru,
-olej do glebokiego smazenia.

Sposób wykonania:
1. Kurczaka umyc, osuszyc i podzielic na porcje.
2. Kolendre wsypac do miseczki, wymieszac z kurkuma i sola.
3. Kurczaka natrzec ziolami wymieszanymi z sola i odstawic.
4. Czosnek obrac i wraz z szalotkami oraz papryczkami drobno pokroic. Przelozyc
do mozdzierza, dodac cytronelle i utrzec na gladka paste (mozna rowniez zemlec w mlynku).
5. Paste przelozyc do garnka, dodac mleko kokosowe i cukier, a nastepnie wymieszac. Doprowadzic do wrzenia ciagle mieszajac. Zmniejszyc ogien i gotowac
przez 2 min. Dodac kurczaka i gotowac bez przykrycia przez 20-30 min., az
kurczak bedzie miekki, a sos prawie wyparuje. W polowie gotowania odwrocic
porcje kurczaka na druga strone.
6. W garnku rozgrzac duza ilosc oleju. Wlozyc porcje kurczaka i smazyc przez
2-3 min. z kazdej strony na zloty kolor. Podawac s sosem sambal (przepisy w
rozdziale "sosy").

Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez trunksql.