Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Re:Partia nr 6

Home Forums Re:Partia nr 6

#43245
Lidia
Participant

Surówka z kapusty pekiñskiej i marchwi
Sk³adniki:
1 kapusta pekiñska (40 dag)
2 marchewki (20 dag)
8 ³y¿ek oleju
2 ³y¿ki octu winnego lub soku z cytryny
2 ³y¿ki grubo posiekanych orzechów w³oskich
cukier
sól
pieprz
sos: 2 ³y¿ki soku z cytryny
1 szklanka kefiru lub jogurtu naturalnego
2 ³y¿ki cukru
sól
pieprz
Sposób wykonania:
Kapustê podzieliæ na æwiartki, a nastêpnie drobno poszatkowaæ. Marchewki obraæ, umyæ i pokroiæ w cienkie paski. Warzywa wymieszaæ, potem zalaæ octem po³±czonym z 4 ³y¿kami oleju, doprawiæ sol± i pieprzem. Jeszcze raz wymieszaæ i posypaæ orzechami. Sos: kefir wymieszaæ z sokiem z cytryny i pozosta³ym olejem. Doprawiæ cukrem, sol± i pieprzem. Surówkê sch³odziæ w lodówce. Podawaæ w szklanej misie, sos w sosjerce.
Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez lidl