Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Re:Partia nr 6

Home Forums Re:Partia nr 6

#43222
Lidia
Participant

Zupa przecierana z salsefii lub skorzonery
Sk³adniki:
50 dag salsefii lub skorzonery
25 dag ziemniaków
15 dag cebuli
1 szklanka mleka
1- 2 ¿ó³tka
1/2 szklanki ¶mietany
6 ³y¿ek koperku posiekanego z zielon± pietruszk±
sól
ocet
Sposób wykonania:
Korzonki salsefii lub skorzonery i ziemniaki umyæ, dok³adnie oczy¶ciæ i op³ukaæ. Oczyszczone korzonki wk³adaæ do wody z dodatkiem octu. Pokroiæ na kawa³ki. Cebulê pokroiæ i wraz z skorzoner± i ziemniakami w³o¿yæ do wrz±cej osolonej wody.
Ugotowaæ do miêkko¶ci, przetrzeæ przez sito lub zmiksowaæ z gor±cym, przegotowanym mlekiem. ¦mietanê rozm±ciæ z ¿ó³tkiem, dodaæ do zupy wraz z posiekan± zielenin±. Przyprawiæ do smaku sol±. Podawaæ w fili¿ankach z groszkiem ptysiowym.
Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Lidl