Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Re:Partia nr 5

Home Forums Re:Partia nr 5

#43102
Edyta
Participant

[b]Sa³atka makaronowa z gotowan± szynk±[/b]

[i]Sk³adniki:[/i]
Makaron
40- 50 dag gotowanej szynki
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula (posiekana)
1 szklanka pomidorków koktajlowych przekrojonych na pó³
15 ma³ych, s³odkich pikli
1/3 szklanki soku z pikli
1 szklanka majonezu
1/2 szklanki ¶mietany
2 ³y¿eczki granulowanego roso³ku z wo³owiny
1 ³y¿ka octu
1/2 ³y¿eczki soli
pieprz
2 z±bki czosnku zmia¿d¿one

[i]Sposób wykonania[/i]
W garnku zagotowaæ wodê dodaæ trochê soli i ³y¿eczkê oleju. Do gotuj±cej w³o¿yæ makaron i ugotowaæ al dente. Ods±czyæ i przelaæ zimn± wod±. Paprykê pokroiæ w cienkie piórka. Szynkê i ogórki pokroiæ. Wymieszaæ makaron, szynkê papryki, cebulê, pikle i pomidorki. W ma³ej misce wymieszaæ majonez, ¶mietanê, granulowany roso³ek, ocet, sól, pieprz, czosnek i sok z pikli. Sos przelaæ do innych sk³adników i wymieszaæ. Odstawiæ na kilka godzin, podawaæ w temperaturze pokojowej.
*najlepsze pomidorki do tego to tzw " cherry tomatoes" czyli wi¶niowe w USA popularne, w Polsce niestety nie spotka³am…ale i za bardzo nie szuka³am

Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)

Post edited by: mudzia, at: 2005/03/11 23:32