Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Re:Partia nr 4

Home Forums Re:Partia nr 4

#42988
Edyta
Participant

[b]Kapusta w³oska w beszamelu[/b]

[i]Sk³adniki:[/i]
60 dag kapusty w³oskiej
sól
cukier
t³uszcz
1 ³y¿ka m±ki
1 i 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki ¶mietany
1 jajko
5 dag sera podpuszczkowego
bu³ka tarta

[i]Sposób wykonania:[/i]
Kapustê oczy¶ciæ i pokroiæ w kostkê. Ugotowaæ w osolonej wodzie z odrobin± cukru i odcedziæ. Stopiæ czê¶æ t³uszczu, wymieszaæ m±kê, rozprowadziæ mlekiem i ¶mietan±, zagotowaæ, przyprawiæ do smaku sol± i ga³k± muszkata³ow± i cukrem. Sos zestawiæ z ognia i wbiæ do niego jajko, energicznie wymieszaæ. Naczynie do zapiekania wysmarowaæ t³uszczem i obsypaæ bu³k± tart±. Kapustê wymieszaæ z sosem, przelo¿yæ do pó³miska i posypaæ startym serem oraz bu³k± tart±. Polaæ delikatnie t³uszczem np. olejem albo rozpuszczonym mas³em. Zapiekac do momentu az ser zacznie siê rumieniæ.

Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)