Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Re:Partia nr 3

Home Forums Re:Partia nr 3

#42898
Katarzyna
Participant

Pasztet miêsny

Sk³ad:
10 plastrów wêdzonego boczku
1 cebula (drobno posiekana)
2 z±bki czosnku (rozgniecione)
12dkgie¿ej bu³ki
6 ³y¿ek mleka
45 dkg mielonej wieprzowiny
45 dkg mielonej wo³owiny
15 dkg podgardla
1/2 ³y¿eczki tymianku(¶wie¿ego)
2 ³y¿ki posiekanej natki pietruszki (¶wie¿ej)
2 jaja
sól i ¶wie¿o zmielony czarny pieprz
s³onina

Sposób wykonania:
Na du¿ej patelni podsma¿yæ kosteczki boczku, a¿ siê przyrumieni± i bêd± chrupi±ce, dodaæ cebulê i czosnek i przez kilka minut sma¿yæ, a¿ wszystko bêdzie rumiane.
Bu³kê pokruszyæ i zalaæ mlekiem i odstawiæ na 5 minut. Nastêpnie wycisn±æ z mleka i dodaæ do niej mielone miêso,zmielone podgardle, boczek, cebulê , zio³a i jaja.Wmieszaæ i przyprawiæ sol± i pieprzem do smaku.
Formê do pieczenia pasztetu wysmarowaæ mas³em i wy³o¿yæ dok³adnie plastrami s³oniny.Prze³o¿yæ masê do formy i ca³o¶æ przykryæ foli± i w³o¿yæ do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec oko³o 40 min.