Re:Partia nr 11

Home Forums Forum Konkursowe Drugi Konkurs Pychotki Partia nr 11 Re:Partia nr 11

Eugeniusz
Participant
Posted on 15 kwietnia 2005 at 17:28

[b]Barszcz wigilijny[/b]

Sk³adniki:
1,5 kg buraków,
3-4 marchewki (30 dag),
1-2 pietruszki (20 dag),
1/2 selera (10 dag),
1 por,
1 cebula (12 dag),
6-8 dag suszonych prawd¼iwków lub podgr¼ybków,
1 z±bek czosnku,
10 ziaren czarnego pieprzu,
2-3 ziarna ziela angielskiego,
1 malutki listek laurowy,
1 kieliszek czerwonego wina,
sól, cukier, sok z cytryny.

Sposób przyrz±dzenia:
W³oszczyznê i 2-4 buraki obraæ, op³ukaæ i rozdrobniæ. Zalaæ 2 litrami wody, dodaæ przyprawy i gotowaæ 40-50 minut. Resztê buraków umyæ (jeden zostawiæ na sok) i ugotowaæ ze skórk± do miêkko¶ci. Nastêpnie odlaæ wodê, a buraki ostud¼iæ, obraæ ¼e skórki i zetrzeæ na tarce jarzynowej. Dodaæ do przecedzonego wywaru z w³os¼c¼yzny. Grzyby starannie op³ukaæ, namoc¼yæ w wodzie na 2-3 godziny i ugotowaæ do miêkko¶ci. Przecedzony wywar wlaæ do barszc¼u , a grzyby zu¿yæ do pasztecików. Barszc¼ podgr¼aæ, nie dopuszc¼aj±c do zagotowania. Doprawiæ (dla lepszego koloru) sokiem z surowego buraka, poprzednio bardzo drobno utartego oraz cytryn±, sol±, cukrem, kieliszkiem czerwonego wina i ewentualnie (na kilkana¶cie minut przed podaniem) roztartym z±bkiem czosnku. Podawaæ z pasztecikami lub z jajkiem na twardo.
autor: ??? (nieznany)

Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki trunksql.

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email