Home › Forums › Forum Konkursowe › Drugi Konkurs Pychotki › Partia nr 11 › Re:Partia nr 11
[b]Barszcz Grzybowy[/b]
Sk³adniki:
60 dkg kiszonej kapusty
10 dkg suszonych grzybów (borowiki lub prawdziwki)
1-2 ¶rednie cebule
olej do smarzenia
bia³e pieczywo
Sposób przyrz±dzenia:
Suszone grzyby pokruszyæ umyæ pod bierz±c± wod±, odstawiæ do miski i zalaæ przegotowan± letnia wod±, odstawiæ na conajmniej 30 min. a¿ zmiêkn±.
Kiszon± kapustê posiekaæ, zalaæ 1,5 l wody i gotowaæ pod przykryciem.
Cebule drobno posiekaæ i usmarzyc na z³oty kolor na kilku ³y¿kach oleju.
Kilka kromek chleba pokroic na grzanki (1cm/1cm) i upiec w piekarniku a¿ zbr±zowiej±.
Gdy kapusta zmiêknie dodaæ grzyby razem z wod±, cebulê z olejem i gotaæ do miekko¶ci grzybów.
Braszcz jest gotowy.
Nie dodaje siê ¿adnych przypraw ani soli, podawaæ z iep³ymi grzankami.
autor: kacus
Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki trunksql.