Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Re:Partia nr 1

Home Forums Re:Partia nr 1

#42811
Edyta
Participant

[b]Jaja nadziewane tuñczykiem[/b]

[i]Skladniki:[/i]
1 puszka tuñczyka w oleju
4-6 jaj
1 i 1/2 szklanki mleka
1 ³y¿ka mas³a
1 i 1/2 ³y¿ki m±ki
1 ³y¿eczka curry
5 dag utartego ostrego sera
pomidory
posiekana naæ pietruszki
sól
pieprz

[i]Sposób wykonania:[/i]
Jajka ugotowaæ na twardo i ostudziæ. Przekroiæ wzd³uz na pó³. ¯ó³tka wyj±æ i przecisn±æ przez sitko. Tuñczyka ods±czyæ, dodaæ 2/3 przetartych ¿ó³tek i rozetrzeæ na miazgê, dodaæ posiekan± natkê pietruszki. Wszystko razem utrzeæ doprawiæ sola i pieprzem (mo¿na dodaæ te¿ z±bek zmia¿d¿onego czosnku). Tak± mas± nape³nic polówki jajek. U³o¿yæ na ¿aroodpornym pó³misku nadzieniem do góry i zalaæ sosem
sos: stopiæ mas³o, dodaæ curry i m±kê, wymieszaæ, rozprowadzic mlekiem i stale mieszaj±c podgrzewaæ na ma³ym ogniu. Gdy zacznie wrzeæ odstawic i wymieszaæ z utartym serem, doprawic sol± i pieprzem.
Zalane sosem jaja wstawic do rozgrzanego piekarnika, po zarumienienu siê posypaæ natka pietruszki i resztk± ¿ó³tek. £adnie wygl±da przyozdobione pomidorami.

Przepis zosta³a nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez (mudzia)