Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Re:Partia 7

Home Forums Re:Partia 7

#43393
Mateusz
Participant

"Polêdwica w s³oninie"

Sk³adniki:
1 kg polêdwicy
0.5 szklanki octu
kawa³ek cynamonu
kilka go¼dzików
listek laurowy
kilka ziaren pieprzu i zela angielkskiego
15 dag s³oniny
0.5 ³y¿ki maki
0.5 szklanki gêstej ¶mieany
sól
2 ³y¿ki posiekanej naci pietruszki

Spoób wykonania:
Zagotowaæ ocet z przyprawami, miêso umyæ, oczy¶ciæ z b³on, a nastêpnie oblaæ gor±cym octem i pozostawiæ w przykrytym naczyniu w ch³odnym miejscu na 12-24 godziny. Nastepnie owin±æ miêso plastrami s³oniny, w³o¿yæ do brytfanny i wstawiæ do nagrzanego piekarnika. Zrumieniæ, piec, a¿ bêdzie miêkkie (oko³o 1.5 godziny), podlewaj±c od czasu do czasu wod±, a pod koniec pieczenia polaæ ¶mietan±. Wyj±æ upieczon± polêdwicê, sos przyprawiæ sol± i pieprzem do smaku i wymieszaæ z posiekan± natk± pietruszki. miêso pokrajaæ w plastry, u³o¿yæ na pó³misku, polaæ sosem.

Przepis zosta³ nades³any na Drug± Edycjê Konkursu Pychotki przez Xawier.