Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Re:Partia 5

Home Forums Re:Partia 5

#42613
Katarzyna
Participant

Jajka w sosie musztardowym z groszkiem

Sk³ad:
25dkg mas³a
3 ¿ó³tka
8 jaj ugotowanych na twardo
15 dkg zielonego groszku z puszki
4 plastry bekonu
1 pêczek szczypiorku
500ml mleka
1 ³y¿ka soku z cytryny
sól
2 ³y¿ki octu winnego z bia³ego wina
3 ³y¿ki musztardy sarepskiej
pieprz

Sposób wykonania:
Mas³o roztopiæ. ¯ó³tka i ocet wlaæ do metalowej miski i ubiæ w gor±cej k±pieli wodnej na puszyst± masê. Najpierw kropelkami, nastêpnie cienk± stru¿k± dodawaæ mas³o, stale mieszaj±c, uwa¿aæ aby ¿ó³tka siê nie ¶ciê³y. Doprawiæ sokiem z cytryny, sol± i pieprzem. Mleko zagotowaæ, powoli wlaæ do sosu, stale mieszaj±c. Podgrzewaæ ok. 1 min., wymieszaæ z musztard±. Dodaæ groszek, podgrzewaæ ok. 5 min. Sos doprawiæ sol± i pieprzem. Plastry bekonu pokroiæ na kawa³ki i wytopiæ na chrupi±co na patelni. Szczypiorek pokroiæ. Jaja obraæ, przekroiæ na pó³, w³o¿yæ do sosu, dodaæ bekon. Danie posypaæ szczypiorkiem.