Re:pare uwag bigosowych

Home Forums Przepisy czytelników Szukam przepisu na…. Bigos Re:pare uwag bigosowych

admin
Keymaster
Posted on 17 lutego 2005 at 22:57

Nie wszystkim smakuje to samo, dodalam kiedys jablka i nie moglam zjesc. Zepsulo smak, takze papryka czy to ostra, czy slodka mi tu nie pasuje. Dosc ciekawe jest gotowanie surowego miesa wprost w kiszonej kapuscie. Jednak mnie jest wygodniej ugotowac osobno (przedtem obsmazam) bo wyciaganie miesa z kapusty i obieranie z niej troche niewygodne. Sliwki, jalowiec, wino, grzyby, troszke koncentratu pomidorowego, ze 2 zabki czosnku, troszke kminku – jak najbardziej. Ziemniakow bym nie ryzykowala, choc pewnie nie zepsuja smaku, tylko po co? Zeby zagescic? Zageszcza sie samo po kilkakrotnym gotowaniu. Moze 3 dni wystarczy, ale po 7 jednak lepszy. Moze smak juz jest odpowiedni po 3 dniach, ale konsystencja jest inna i kolor i o to chodzi. To dopiero dopelnia smaku i wygladu, ale problem lezy w slodkiej kapuscie. Sa inne gatunki kapusty, ktore sie szybko rozwalaja tworzac taka ciape i to jest niepozadane w bigosie. Ja niestety mam trudnosci z dostaniem bardziej jedrnej kapusty, jak nie dostane, to nie ma co robic bigosu. To samo z golabkami. Kapusta sie rozwala i juz. Ale po przemysleniu – ziemniakow bym nie dawala. Ja odciskam sok z kapusty przed gotowaniem (lepiej) i ja gotuje a sok trzymam do doprawienia potem, bo po kilkakrotnym gotowaniu bigos traci na smaku i najlepiej dolac surowy kwas. Zwykle wlewam calosc pod koniec, dopiero wtedy jest jak nalezy, bo po gotowaniu traci moc. Mariniku, pisz cos wiecej, pozdrawiam, Anerite.

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email