Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Re:pare uwag bigosowych

Home Forums Przepisy czytelników Szukam przepisu na…. Bigos Re:pare uwag bigosowych

#42648
admin
Keymaster

Nie wszystkim smakuje to samo, dodalam kiedys jablka i nie moglam zjesc. Zepsulo smak, takze papryka czy to ostra, czy slodka mi tu nie pasuje. Dosc ciekawe jest gotowanie surowego miesa wprost w kiszonej kapuscie. Jednak mnie jest wygodniej ugotowac osobno (przedtem obsmazam) bo wyciaganie miesa z kapusty i obieranie z niej troche niewygodne. Sliwki, jalowiec, wino, grzyby, troszke koncentratu pomidorowego, ze 2 zabki czosnku, troszke kminku – jak najbardziej. Ziemniakow bym nie ryzykowala, choc pewnie nie zepsuja smaku, tylko po co? Zeby zagescic? Zageszcza sie samo po kilkakrotnym gotowaniu. Moze 3 dni wystarczy, ale po 7 jednak lepszy. Moze smak juz jest odpowiedni po 3 dniach, ale konsystencja jest inna i kolor i o to chodzi. To dopiero dopelnia smaku i wygladu, ale problem lezy w slodkiej kapuscie. Sa inne gatunki kapusty, ktore sie szybko rozwalaja tworzac taka ciape i to jest niepozadane w bigosie. Ja niestety mam trudnosci z dostaniem bardziej jedrnej kapusty, jak nie dostane, to nie ma co robic bigosu. To samo z golabkami. Kapusta sie rozwala i juz. Ale po przemysleniu – ziemniakow bym nie dawala. Ja odciskam sok z kapusty przed gotowaniem (lepiej) i ja gotuje a sok trzymam do doprawienia potem, bo po kilkakrotnym gotowaniu bigos traci na smaku i najlepiej dolac surowy kwas. Zwykle wlewam calosc pod koniec, dopiero wtedy jest jak nalezy, bo po gotowaniu traci moc. Mariniku, pisz cos wiecej, pozdrawiam, Anerite.