Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Re:nalewki

#42780
Mariusz
Participant

Oto obiecany przepis. Nie moglem go znalezc, bo sie opkazalo, ze nazywa sie to Likier a nie nalewka. Zastrzegam, ze przepis nie jest mojego autorstwa, niestety, mam, go z czasow, kiedy zbierajac przepisy nie zaznaczalem sobie ani zrodla, ani autora.

Likier pomarañczowo-kawowy

1 pomarañcza, 350 g cukru, 250 ml wody, 40 g kawy w ziarnkach, 500 ml spirytusu 95 proc.

Pomarañczê sparzyæ i osuszyæ. Ostrym koñcem no¿a zrobiæ w pomarañczy kilkadziesi±t naciêæ. W naciêcia w³o¿yæ ziarenka kawy. Pomarañczê nadzian± kaw± umie¶ciæ w s³oju.
Zagotowaæ wodê i rozpu¶ciæ w niej cukier. Do ciep³ego roztworu cukru wlaæ spirytus.
Pomarañczê zalaæ spirytusem z cukrem i odstawiæ na 6 tygodni do macerowania.
Zlaæ nalew znad pomarañczy, przefiltrowaæ przez bibu³ê i przelaæ do butelek. Odstawiæ na 3 miesi±ce.