Re:Kujawy

Home Forums Działy Polskie kuchnie regionalne Kujawy Re:Kujawy

scandi
Participant
Posted on 24 lutego 2005 at 16:24

Bazylia, moj Tata tez pochodzil z Kujaw, bardzo blisko Wloclawka. We Wloclawku czesto bywalam jako dziecie 🙂
Kuchni kujawskiej niestety nie znam zbyt dobrze, bo urodzilam i wychowalam sie w Warszawie. A ”wieksza polowe”;) mego zycia spedzilam w Skandynawii.
Ale pytalas sie o czeste uzycie maki zytniej, nie tylko do pieczenia chleba :), lecz ogolnie w przyrzadzaniu potraw. Moge Cie zapewnic, ze uzycie maki zytniej bylo bardzo popularne takze na wsi dunskiej.
Np. filety ze swiezego sledzia, panierowane w mace zytniej /spotyka sie te potrawe po dzis dzien i wlasnie maka zytnia nadaje specyficznego smaczku :/, skladane po dwa i z mnostwem posiekanej natki pietruszki miedzy oboma filetami. Oczywiscie rowniez posolone, popieprzone itd 😉
Genialnie proste, a jak smakuje!!!! 🙂 Np. z mlodymi ziemniaczkami 🙂 Dunczycy podaja z reguly do sledzia marynowane buraczki i/lub domowa musztarde. Na poczatku mnie takie zestawienie szokowalo, teraz nie potrafie sobie wyobrazic bez tych wszystkich dodatkow :))
Ale sie rozpisalam, a watek w koncu jest o polskiej kuchni regionalnej, a nie dunskiej 😉
Pozdr
scandi

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email