Re:Kuchnia brytyjska

Home Forums Działy Kuchnie Świata Kuchnia brytyjska Re:Kuchnia brytyjska

Anerite
Participant
Posted on 26 lutego 2005 at 01:10

Bazylko, jest taki b. popularny angielski szef, b. oryginalny, mial swoj pokaz w TV, ogladalam, wydal przepisy i jest w Polsce b. lubiany – Jamie Oliver. Ktos mi poslal jego zbior przepisow w oryginale (ok. 100 przepisow), przetlumaczylam calosc i podalam swego czasu na innym portalu. W przepisach podawane bylo przeliczenie z funtow na miare dziesietna. Wiem, ze Anglicy dawno przeszli na miare dziesietna, a jesli w kuchi nadal uzywaja starego systemu miar, to chyba z przyzwyczajenia czy dla wygody. Przepisy tego mlodego szefa sa dosc proste ale oryginalne. Z jednym sie zgadzam, nie wszystkie skladniki sa do zdobycia w Polsce. Jak chcesz, moge Ci poslac tlumaczenie albo oryginal, bo chyba jeszcze mam. Scony sa uwazane za przysmak, ale chyba trzeba miec dobra wprawe, aby zrobic jak nalezy. Proste ale nie latwe w wykonaniu, trzeba wiedziec o co chodzi. Jedza do herbaty. Puddingi to nie jak budyn – deser (co sie kojarzy z nazwa), tylko ciasto przewaznie na slono jako klasyczny dodatek do mies. Pieczen po angielsku tradycyjnie polsurowa w srodku – nie kazdemu moze odpowiadac. Tradycyjny jest takze indyk na swieta, zreszta jak i w US na kazde okazje. Kuchnia angielska moze nie jest zla, tylko Angielki nie maja zamilowania do kuchni czy talentow i w ich wykonaniu nie zawsze potrawy sa interesujace czy smaczne i stad sie moze wziela opinia o kuchni angielskiej. Maja natomiast tam wspaniale dodatki, przyprawy itd. i jak ktos wie, jak uzyc, to dania moga byc pyszne. Na marginesie dodam, ze tlumaczylam tez zbior przepisow McDonalda i KFC i nawet gdzies to krazy (bez podania tlumacza, ale mi nie zalezy), tyle ze to przepisy amerykanskie. Anerite.

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email