Re:Kiszone pomidory

Magdalena
Participant
Posted on 12 października 2005 at 12:56

Znalazlam taki przepis na internecie:
http://www.polityka.pl/polityka/index.jsp?place=Lead10&news_cat_id=431&news_id=150668&layout=1&forum_id=928&fpage=Threads&page=text

Pomidory kiszone

2 kg pomidorów • 4 ga³±zki kopru • pó³ chrzanu • kilka listków czarnej porzeczki • estragon • majeranek • cz±ber • bazylia • 3 dag soli • woda mineralna niegazowana

Umyæ pomidory i osuszyæ, u³o¿yæ w kamiennym garnku z po³ówk± korzenia chrzanu, li¶æmi czarnej porzeczki i koprem. Zagotowaæ 1,5 l wody z sol± i przyprawami (w ma³ych dawkach). Gor±c± zalew± nape³niæ garnek (powinna zakrywaæ pomidory), przykryæ talerzykiem i obci±¿yæ. Tak trzymaæ trzy dni w temperaturze pokojowej. Ukiszone pomidory prze³o¿yæ do wymytych spirytusem lub wyparzonych s³oików, zakrêciæ wymyt± pokrywk± i pasteryzowaæ kwadrans w temperaturze 90 st. C.

Ja zrobi³am pomidory w galarecie do miês i jako przystawka dobre mo¿e spróbujesz:
http://www.smaczny.pl/forum/viewtopic.php?t=1316
Aromatyczne pomidory do miês na zimê
SK£ADNIKI
1 kg pomidorów
1 litr wody
1 ³y¿ka soli
2 ³y¿ki cukru
4 ³y¿ki octu
14 ³y¿eczek ¿elatyny
ziele angielskie, cebula, czosnek

PRZYGOTOWANIE
Pomidory sparzyæ, obraæ i pokroiæ w ósemki, a nastêpnie prze³o¿yæ do s³oików. Z przegotowanej zimnej wody odlaæ po³owê, zagotowaæ i rozpu¶ciæ w niej ¿elatynê. Pozosta³± wodê zagotowaæ z dodatkiem soli, cukru, octu, cebuli, czosnku i ziela angielskiego. Odstawiæ do wystygniêcia. Wystudzon± zalewê z ¿elatyn±, wymieszaæ i wlaæ do s³oików z pomidorami.
S³oiki szczelnie zakrêciæ i gotowaæ 5 minut.
Gor±co polecam Naprawdê pycha pozdrawiam madzina! :rolleyes:

Register Lost Password
Username
Password
Confirm Password
Email
Username or email