Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Re:kalafior

#43905
Anerite
Participant

Moj sposob na kalafior: Plucze caly i potem odcinam od lodygi rozyczki, idac w gore stopniowo. Potem lodyge obieram ze skory nozem, sama sie oddzieli we wlasciwym miejscu i kroje lodyge na plasterki m.w. pol cm. Zachowuje takze te mlode, male listki. Identycznie postepuje z brokulami, tylko w ich przypadku trzeba uwazac na czas, zeby nie zmienily koloru. Do garnka nalewam wody tyle, alby siegala dna takiej specjalnej rozkladanej siatki ( na nozkach) do gotowania warzyw na parze. Wstawiam te siatke, na niej ukladam czesci kalafiora, poczynajac od plastrow lodygi (bo twardsze), nastepnie odciete rozyczki i te male listki. Garnek nakrywam i doprowadzam do zagotowania wody pod siatka i kalafior sie gotuje na parze. Sprawdzam po 6-7 minutach, jak kalafior jeszcze za twardy, to gotuje dalej 2-3 minuty. Ugotowany kalafior, jaki ja lubie, ma byc miekki ale jedrny. Wyjmuje na talerz i potem polewam stopionym maslem i posypuje tarta bulka (mozna dodac koperek). Moja rada co do tartej bulki. Tarta bulka smazona na masle wchlania niesamowite ilosci tluszczu (masla w tym przypadku). Zeby tego uniknac, nalezy tarta bulke lekko zarumienic na zupelnie suchej patelni, bez tluszczu, caly czas przegarniajac. Bulka sie rumieni nieslychanie szybko, minute czy cos, nie mozna odejsc, wiec jak juz robi sie rumiana, natychmiast nalezy zsypac z patelni, bo pozostawiona bedzie brazowiec. Zrumieniona bulka na sucho juz nie wchlania tluszczu, albo b. malo. Wiec ja robie tak: posypuje kalafor ta uprazona bulka i polewam stopionym maslem. Polecam ten sposob. Co do gotowania jarzyn na parze, to mozna tak gotowac marchewke, pietruszke, brokuly (tak samo jak kalafior, wyzej) kapuste w czesciach, fasolke w straczkach i podobne warzywa. Skroplony wywar po gotowaniu swietnie sie nadaje do zup i sosow. Jarzyny mozna tak gotowac na parze laczac kilka razem, to ma sie na salatke albo na bukiet jarzyn i do tego wywar. Kalafior ugotowany w calosci i w wodzie wyglada bardziej okazale, ale traci wiecej witamin, niz gotowany w czastkach na parze. Majac ugotowany tak kalafior mozna uzyc do roznych dan, na kotleciki, pod beszamelem itd. Trzeba jednak przestrzegac tego, aby kalafior zdjac w odpowiednim momencie, aby byl jedrny a nie rozciapany. Poszukam ciekawych przepisow, ale polecam zasade gotowania. Anerite.