Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Re:kalafior

#43904
Wiesia
Participant

Majka, ja tez bardzo lubie kalafiora. I to w zasadzie wszystko jedno jak go zrobie, zawsze smakuje. Klasyczny to naturalnie ze smazona buleczka i z sosem beszamelowym zapiekany.

Ale czasem jest tak wielki, ze robie go jako centrum dania.
Tzn. gotuje go a potem odsaczonego ukladam na najwiekszej patelni, wokol
smazone ziemniaczki i co tam mam, mieso smazone czy duszone, rybe juz podsmazona. I to wszystko razem, tak dekoracyjnie ulozone jeszcze lekko podgrzewam, zeby mialo jednakowa temperature i podaje na stol.
Ale pycha, a jeszcze jak sie wymodzi jakis sosik osobno podany ( np. koperkowy)….

Dobry jest tez ugotowany i potem podsmazony, posypany sucha szalwia, pieprzem, sola i odrobina galki muszkatalowej.
A jak Ty robisz kalafiora? Podziel sie swoimi sposobami.
Pozdrowienia.

Post edited by: vjesja, at: 2005/05/13 21:31