Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Re:Hizop

#42743
Ewa
Participant

UUUps i mam nieco informacji postaram sie przetlumaczyc jak najlepiej potrafie . Jest to ziele z rodziny mietowatych o nieco gorzkawym smaku i dosc duzej zawartosci antyutleniaczy (czyli dobry dla poprawy urody hihi zaczyna mnie sie podobas) mozna uzywac cale rosliny czyli lodyzki liscie i kwiaty , najlepsza swieza , suszona jest mniej aromatyczna .
Entymologia :
Grecka roslina o nazwie hyssopos jest prawdopodobnie pochodna od Starohebrajskiego esob wspomnianej w Biblii aczkolwiek najprawdopodobniej esob jest porownywany do lokalnej odmiany majeranku .
Poza tym skladem olejkow przypomina szalwie i rozmaryn . Informacje te przeczytalam na stronie "Gernot Katzer’s Spice Pages " i mam nadzieje ze w miare rzetelnie przetlumaczylam .