Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Re:deser z kaszy manny

#44326
Anerite
Participant

2,5 szkl. mleka, 8 dkg kaszy manny, lyzeczka masla, 4-5 lyzeczek cukru, + cukier waniliowy.

Mleko zagotowac z cukrem (najlepiej w garnku o grubszym dnie) i na malym ogniu wsypywac pomalu kasze ciagle mieszajac. Gotowac dalej na malutkim ogniu ok. 10 min. mieszajac troche. Gdy kasza zgestnieje (uwazac, aby nie przypalic), zdjac z ognia, dodac maslo i cukier waniliowy. Ucierac kasze albo ubijac recznym mikserem na gladka puszysta mase. Kasze wylozyc do miseczek, zastudzic, polac sokiem albo przed zastudzeniem wymieszac z przetartymi owocami jagodowymi i podzielic na porcje.
Gotujac kasze trzeba uwazac, aby nie bylo grudek, dlatego kasze wsypuje sie cienka struzka do mleka caly czas mieszajac, albo mozna odlac czesc mleka, wymieszac w nim kasze i tak samo wlewac na pozostale gotujace sie mleko na malym ogniu. Kasze mozna tez gotowac bez cukru, i jak zastygnie, mozna jesc na slono albo z sokiem czy owocami. Dobra jest tez na cieplo na sniadanie na slodko lub nie.
Bede wdzieczna za informacje, czy przepis zostal wykorzystany i czy sie udalo. Anerite.